Relatietherapie Middelburg

Ten einde raad

Het gaat niet goed tussen jullie. Ergens vraag je je af hoe het zo gekomen is. Dit had je niet bedacht. Zo had je je toekomst niet voorgesteld. En eerlijk gezegd, het voelt behoorlijk hopeloos. Je hebt het idee alles geprobeerd te hebben — maar het wérkt gewoon niet.

Als je relatie in zwaar weer is, kun je je heel machteloos voelen. Je kunt geen kant op. Of ja, het beëindigen van jullie relatie, maar dát wil je niet. Je bent ten einde raad. Wat moet je doen? Alleen lukt het jullie in ieder geval niet.

Heel normaal, zo’n crisis

De meeste relaties krijgen er wel een keer mee te maken: een crisis. Dat kan allerlei oorzaken hebben, in de regel heeft het er mee te maken dat de twee geliefden elkaar niet meer kunnen zien of horen. In zo’n intiem gedeeld leven gaat dat op den duur wringen.

Patronen in jullie contact

De meeste stellen kampen met een probleem dat heel dominant aanwezig is: jullie chemie. Jullie hebben door de jaren en formule ontwikkeld: hij doet zus, zij zegt zo, en voor je het weet heb je óf ruzie, óf hij zit op zolder te computeren terwijl zij haar heil zoekt bij een vriendin aan de telefoon. Het is niet dat je wilt dat het zo verloopt, het gebeurt gewoon. En het gaat zo snel allemaal dat je geen tijd hebt jezelf te corrigeren, een stapje terug te doen of tot tien te tellen. Het is een automatisme.

  • Doorbreken van patronen
    Dat automatisme zit elke vorm van een normaal gesprek in de weg. Ook in de behandeling. Dus voor we ook maar iets wezenlijks kunnen doen, moeten we dat automatisme doorbreken. Gelukkig is dat betrekkelijk eenvoudig. De meeste stellen kijken er van op hoe makkelijk het eigenlijk is. En het klaart de lucht enorm.
  • Verdieping en inzicht
    Als die stap is gezet krijgen de meeste stellen zelf al weer zicht in elkaar en hun relatie. Nu nemen we de tijd om jullie relatie en jullie als individuen te herijken. Wat is er gebeurd? Waar zijn jullie? Waar willen jullie naartoe? Het is een mooi proces van verdieping waarin de meeste stellen heel dicht bij elkaar komen.

Relatietherapie werkt

In de regel sluit ik relatietherapie positief af. Zeker als stellen in staat zijn die eerste stap, het doorbreken van de automatismen, te zetten is de kans op succes heel erg groot.

Soms loopt het anders…

Dat gezegd, het kan ook anders. Het komt voor dat in de relatie persoonlijke problemen van één van de partners naar voren komt. Vaak komt dat pas in de behandeling naar voren. Voor beide partners is dat even schrikken. Het proces, de samenwerking tussen de partners en de duur van het traject verandert. Het betekent dat iedereen moet wennen aan de nieuwe situatie, ruimte moet krijgen zichzelf daarin te hervinden en te kiezen voor de weg eruit.

Lees meer over relatietherapie:

Heb je een vraag over je relatie?

Kijk dan even op het gratis forum over relatietherapie van Psycholoog NU! In dit forum kun je anoniem en gratis al je vragen stellen aan ervaren relatietherapeuten uit het hele land.

Contact met psycholoog Middelburg

Voor vragen, informatie of hulp, bel met ons secretariaat. Onze telefonisten zijn allemaal geschoold in de psychologie en kunnen je goed advies geven. Aan de hand van jouw hulpvraag vinden we de juiste behandeling bij je klacht, zo ben je snel geholpen. Wij kunnen direct een afspraak voor je inplannen zonder wachtlijst. Bel ons op 085-4014720.