Laat je burn-out en stress behandelen bij Psycholoog Middelburg

Spanningsklachten

Je kunt denken aan lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, spierpijn en hoofdpijn of rug en nekklachten. Klachten waar geen medische oorzaak voor te vinden is. Hieronder vertel ik wat meer over de burn-out, maar ook voordat je opgebrand thuis zit kun je spanningsklachten hebben.

Het is beter om op tijd aan de bel te trekken dan te lang door te lopen. Een burn-out bijvoorbeeld is het gevolg van een langdurige periode van stress of belasting zonder er iets aan te doen.

Wat is een burn-out nu precies?

Burn-out – het is een makkelijk etiket dat in alledaagse taal te pas en te onpas gebruikt wordt. In mijn praktijk ligt dat iets genuanceerder. Er zijn veel klachten die lijken op een burn-out en er zit nog heel veel vóór een burn-out. Een klassieke burn-out heeft een aantal kenmerken. De eerste is het gevoel van totaal opgebrand te zijn. Niet alleen lichamelijk, maar ook geestelijk. En echt op. Op-op. Je voelt je uitgeput, ongekend moe en bent ook emotioneel een wrak.

Daarnaast kenmerkt de burn-out zich door het maken van een (geestelijk) isolement. Om jezelf te beschermen bouw je afstand in. Naar je werk, maar ook naar de mensen die je lief hebt bijvoorbeeld. En een gevoel van falen. Niet alleen omdat je die burn-out kreeg -en dat had je toch nooit van jezelf gedacht, jij? een burn-out? onmogelijk!-, maar ook omdat je minder goed wordt in je werk. En daar word je onzeker van.

Wat gaan we aan je burn-out doen?

In de regel richt de behandeling zich op drie gebieden: beweging, begrip en bewust werken.

 • Beweging
  Een burn-out heeft alles te maken met een verstoorde energiebalans. Je was niet goed in staat aandacht en energie te verdelen tussen werk, thuis, jezelf. Je lichaam heeft aan de noodrem getrokken, maar daarmee zit je eigenlijk nog steeds in een verstoorde energiebalans (alleen dan andersom). Je zult dus, door je vermoeidheid heen, in beweging moeten komen. Waarschijnlijk merk je al snel dat het werkt en ga je meer willen bewegen.
 • Begrip
  We gaan samen onderzoeken hoe het kwam. Er is geen algemene serie oorzaken. De één kan zijn grenzen niet aangeven, de ander kan niet goed naar signalen uit het eigen lichaam luisteren en een derde kropt veel te veel op. Wat jouw precies patronen, gedrag en gedachten zijn, gaan we samen uitvinden.
  Tegelijkertijd zal ik je laten zien waar je geheel tegen de tendens in zelf al hebt laten zien dat je het anders kunt. Die positieve ervaringen gebruiken we om het veranderingsproces mee aan te gaan.
 • Bewust werken
  Net zoals bij ‘beweging’ is het helemaal niet werken en niks doen de andere kant van dezelfde energie-medaille. Of je nu overwerkt of niks doet, het is allebei niet goed. Daarom proberen we je met zorg, aandacht en in rust, weer in een werkomgeving te krijgen. Zodat je je nieuwe energiebalans goed kunt vinden.

Online therapie – in je eigen tijd en tempo

Burnout klachten kunnen goed behandeld worden met online therapie, dit kan je helemaal in je eigen tijd en tempo doen, met je eigen online psycholoog.

Contact met psycholoog Middelburg

Voor vragen, informatie of hulp, bel met ons secretariaat. Onze telefonisten zijn allemaal geschoold in de psychologie en kunnen je goed advies geven. Aan de hand van jouw hulpvraag vinden we de juiste behandeling bij je klacht, zo ben je snel geholpen. Wij kunnen direct een afspraak voor je inplannen zonder wachtlijst. Bel ons op 085-4014720.